Monday, December 30, 2013

2013 recall

Memandangkn thn baru bakal tiba n 2013 pula akan brakhir esk hari , ak nk wat recall or imbas kmbali apa yg brlaku dlm thn ni. Maybe xsemua benda ak dpt recall blk tp yg mana ak ingat n yg mnjadi knangan pahit manis, ak akan cuba recall semua tu. Insya'Allah. ...

1.New Class
    Ak dpt tahu pd awal thn or hujung tahun 2012 yg ak kena turun kls iaitu dr 4S2 ke 5S3...sadis kn? Hmm tp ak mmg da agak pun sbb result ak mmg xok pun. Sbnarnya susah gak ak nk ingatkn diri ak yg ak kls S3 bkn S2 lg. Ntah knp ak asyik lupa je yg ak bkn penghuni kls S2 lg....

2.Miss Singam
    Ak xprnh kena dgn miss singam a.k.a ckg b.i tp kwn2 yg knl miss singam semua ckp mcm alamak miss singam la ckg bi kt...drpd sumber kwn2 ak, ramai yg mngatakn miss singam ni suka tanya sorg2, prmakahan oral test pun strict, n mcm2 la so lps exam bln 3, ak harap sgt dpt tkr kls gara2 nk elak miss singam, ak cuma takut kalo die tanya smthng n ak xdpt jwb, mesti malu kn, ak juga slalu harap subjek sivik digantikn dgn subjek lain, slalu harap ckg math akn amik alih waktu miss singam n mcm2 la.teruk kn ak?... tp overall dgn miss singam ni bg ak not bad la sbb ckg ni bnyk kongsi idea n slalu bg isi secara terperinci n ak juga rasa mcm lucky sgt sbb slama ak dgn ckg ni, skali pun nama ak xprnh dipanggil oleh miss singam. Fuhhh....

3.Hari Agama Sedunia(HAS)
    Masa sambutan hari HAS ni, some of student drld kls S1, S2 N S3 trpilih utk pegi ke SMK Seksyen 3, ak pun setuju la nk pegi sbb dpt mrkh koko n sijil. Ak mmg xsangka akan jumpa balik my bestfriend sejak tadika lg, ak mmg excited la dpt jumpa die balik smpikn bile die ajak ak teman die pun ak ikut je...mmg best dpt jumpa balik kwn lama tp syg la sbb da lama xjumpa so ktorg pun xrapat mcm dulu da....

4.Pesta Buku Antarabangsa
    Mcm yg ak citer sblm ni, thn lps ak pegi tgn kwn kakak ak Sarah n kakak ak tp thn ni ak pegi dgn kakak ak n adik ak je. Mmg best la sbb bile parents xikut, ak blh beli buku apa je yg ak nk n ktorg pegi lama gak dr pukup 12 tgh hari- 8 mlm....lbh kurg mcm tu la. Kali ni ak beli novel PISA tp mnyesal plk ak xbeli bnyk2 novel masa ni, da la murah plk tu. Xpe la kt tunggu thn dpn plk ye, masa tu mmg sesak gile kt pesta buku tu tp ak redah jgak sbb ye la mana blh lepaskn peluang skali dlm stahun ni kn....well apa lg eh nk citer psl ni eh? Tetiba blank plk ni.......

Malas plk ak nk recall bnda2 yg da lps ni, so ak stop recall last year smpi sini je. Yg selebihnya ak recall dlm kepala ak cukup.  Last but not least happy 2014 everyone!  ppyong!
   

Thursday, December 26, 2013

Friend...

How I wish our friendship would last forever :-( semua kwn2 sklh rendah dulu mcm da distance je... bile org tanya pun mcm nk xnk je jwb.sedih kot. Apa ak sorg je yg asyik fikir or ingt kwn lama? Maybe.... diorg agaknya da lupa da kt kwn lama2. Ak xbrmksd nk busybody or kacau korg tp ak juz nk tau apa korg wat skrg. That's all tu pun xblh ke? nmpknya starting from now on, ak xkn amik tau lg psl korg2 yg layan ak mcm xikhlas je lgpun ak xperlukn la kwn mcm tu. Xbwk faedah pun lg menyakitkan hati ada la. It's ok nmpknya ak kena set azam baru utk thn baru.. gonna set it right. N ak xkn jd kwn mkn kwn tp ak blh jd betrayer kalo korg yg mulakn. K that's all for now. Ppyong!

Sunday, December 22, 2013

Tomato oh Tomato

Ada sumber yg mngatakn bahawa dgn memakan tomato blh elak kulit kita jd gelap akibat drpd terikan panas matahari. Persoalannya apa hal ini benar atau hanya omongan kosong semata-mata? Haaa so utk mengetahui kebenarannya, ak pun try la sbb ak pun mcm pompuan lain yg inginkan kulit yg putih, betul x? So hr itu merupakan 1st time dlm sejarah hidup ak mkn tomato. Mula2 utk wat lg effective, ak mkn tomato mcm tu je. Tup2 rasanya mak aii mmg xblh nk diungkap, xsedap! Mula2 masuk mulut pun da rasa mcm nk trmuntah tau x. So 2nd try pada hr yg sama, ak mkn tomato skali dgn roti n ice-cream sbb ak rasa at least taste die bearable la sbb ice cream kn sedap tp bila ak mkn, uhuk rasanya pun mmbuatkn ak nk trmuntah. Sumpah ak mmg xrasa ak blh mkn apa2 yg brkaitan dgn tomato da. Bau pun xsudi da. Xnk la susahkn diri hanya utk nmpk cantik semata-mata. Ha memandangkn skrg ak da abis sklh n punya masa cuti yg agak lama, baiklah ak guna waktu ini utk duduk dlm rumah je to avoid the sun. Bernas x? Or should I use the sunburn cream instead?

The Reason.....

Time cuti lps SPM ni peluang ak utk ambik driving lessons tp......ak still xyakin, not brave enough, n I'm scared :'( ak rasa salah satu penyebabnya ialah kutukn? Or something like that la. Bile ak naik kereta masa bapak ak drive, ada je yg xkena bg bapak ak. Driver tu slow sgt la, bwk xbetul la, xpandang dulu sblm nk potong la n mcm2 lg la. Seriously lps dgr semua tu ak jd takut, takut apa org akn kata pada ak bila ak drive nnt w/p ak xtau sama ada driver lain ada kata something or not..... heh why ah? Asal la bapak ak mcmtu? Ha mak ak skrg pun da join skali kelab bapak ak tu....kelab mngkritik driver yg baginya mmbuat kesalahn. Mak ak lg la smlm, mcm pro je gaya mak ak smpi nk kritik segala siap istighfar lg ble tngk driver lain brkali- kali cuba kuar parking. Well said than done rite? Huh cuba kalo mak ak g drive n parking exactly kt situ gak, ak nak tgk apa mak ak blh ke kuar dr parking tu in one try? Ak harap sgt parents ak akn muhasabah sikit diri tu, nk ckp face2face x berani plk n takut dikata kurang ajar plk. Tp betul la, jgn asyik nk cari salah org je, kt pun kdg2 drive x btl n ada jgak cacatnya kn? Well nobody perfect in this world rite? Kalo nk drive tu, we have to learn to be more tolerate n don't be selfish just because your own greed.....serius ak kata ni mmg salah satu faktor yg mnyumbang kpd ketakutan ak utk ambik driving lessons.....takut kena kutuk or kritik.serik.

Tuesday, December 10, 2013

Missing my 'old sister'

Mcmana nk mulakn eh??? Let me straight to the point je. Jujurnya ak rasa mcm kecewa n sakit hati cara kakak ak layan ak.....rasa mcm acuh x acuh n there's no sincerity at all. Bila ak nk say or citer smthng die mcm xminat n xbg response pun, bile tanya pun pendek je jawab, mcm susah sgt n xhepi pun nk ckp dgn ak. Is it just my feeling or is it true? If it just my feeling, I really didn't like this feeling n it's hurting me.....I feel sad. I want my 'old sister' back. I want her to return to her old self. I miss the 'old her' :'(  what should I do now? Should I just ignore her or pretend like nothing happen? Well for now, frankly speaking, I treated her half-heartedly, so that I would not too hurting.... it's fair right? I didn't want to do that though...... ... :'(

Thursday, December 5, 2013

1st try dlm mbuat Vegeroni Goreng Ala Mamak

Perkara yg ak nk wat lps SPM salah satunya ialah cuba masak benda baru, mean try memasak mknan yg ak xprnh wat sblm ni...1st try dlm memasak 'Vegeroni Goreng Ala Mamak'. It's a success! Rupa dia kurang memuaskn tp rasa die ok la skadar utk memuaskn ak n family ak....utk sedap lg, ak tambahkn bawang goreng n kentang goreng..... my 1st try is a success bcos the taste is tasty n delicious...... I just need to improve in my decoration....... next time ak akan try wat resepi lain. bbyong!

Tuesday, December 3, 2013

PISA

Skrg ni 1st things yg ak nk wat lps SPM ialah baca novel. I bought this novel during Pesta Buku Antarabangsa. ....aww miss this time so much. Skrg mnyesal plk sbb ak beli satu novel je, padahal novel kt situ brlambak n murah plk tu....Btw, ak nk enjoy novel ni dulu la, ada hari blh beli lg novel baru ....jjang!

Sunday, December 1, 2013

Holiday n Freedom

About SPM.....let's forget about it for awhile, enjoy the holiday n freedom........ bile pikir balik mmg bnyk benda nk wat lps abis SPM so baik enjoy skrg sblm mula college life, masa tu time nk enjoy pun xcukup da... so let's enjoy ourself to the fullest :-D