Tuesday, January 28, 2014

my 1st fried onion rings

Skali mkn fried onion rings sblm ni @A&W rasa mcm sedap je n satu bungkus tu pun mcm xcukup plk so hari ni dgn semangat yg tinggi (ecehhh), pertama kali sy cuba buat sendiri fried onion rings. Mula2 buat dgn menggunakan kaedah yg sama cara mmbuat sotong tempura, rasa mcm xjadi je n susah pun ada gak. So kali ke2, petangnya plk, ak try skali lg dgn buat cara baru. Wahh happy gila sbb cara yg ke2 ni lg senang n rasa pun lg sedap n of coz rasa lg ranggup n garing

Bahan-bahan
Tepung gandum
Tepung jagung
Baking soda
Garam
Susu (susu UHT)
Serbuk roti (bread crumbs)
Bawang besar
-: sukatannya sy xpasti sbb semuanya sy main agak2 je, yg pasti sukatan tepung gandum mesti lebih drpd sukatan tepung jagung

Cara-cara
1. Potong bawang besar tebal2 dan ceraikan satu persatu agar nmpk bentuk cincin
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking powder, garam ke dalam satu mangkuk besar (untuk memudahkn kerja)
3. Kacau semua adunan menjadi rata dan akhir sekali, masukkan susu UHT ke dalam adunan yg sama tadi. Kuantiti susu digunakan mengikut kepekatan adunan, apabila adunan terlalu cair, tmbhkn sedikit tepung. Adunan yang baik ialah adunan yang tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
4. Celupkan bawang2 yang dipotong tadi ke dalam adunan. Utk mndapatkn bentuk yg baik, masukkn bawang satu persatu.
5. Panaska  kuali dan masukkan minyak, tunggu sebentar hingga minyak btul2 panas
5. Apabila minyak mula panas, celupkan pula bawang yg telah dicelup dlm adunan td, ke dalam bread crumbs pula.
6. Masukkan satu persatu bwng yg telah siap diselaputi dgn bread crumbs ke dalam minyak yg panas.
7. Goreng sehingga warna bertukar kuning keemasan dgn menggunakan api yg rendah
8. Siap semua dan sedia dihidangkan pada waktu pg or petang. Enak dimakan apabila panas2 dan masih garing.

No comments:

Post a Comment